Skip to main content

Preuzeti odgovornost - djelovati održivo!

Mi snosimo odgovornost i pri tome nam održivost igra važnu ulogu. Ne zalažemo se samo za kvalitetu po potrošačima prihvatljivim cijenama, već i za održivi razvoj poduzeća koji uzima u obzir društvene i ekološke standarde.

Uvijek pratimo svoju proizvodnju

Informirajte se sada

Ne samo u našim trgovinama, centrali ili skladištima - održivo djelovanje je duboko usidreno također i u našim globalnim lancima opskrbe.

U posljednjih nekoliko godina već smo započeli brojne projekte za očuvanje resursa. Bilo da se radi o nadogradnji štedljive LED rasvjete, prelasku s plastičnih vrećica na vrećice za višekratnu uporabu ili zamjenom s učinkovitijim litij-ionskim baterijama kod paletnih viličara u našim logističkim centrima.

Manje plastike

Vrećice za višekratnu upotrebu

Od listopada 2015. godine u našim trgovinama više nije moguće kupiti plastične vrećice.

To nam omogućuje uštedu 25 milijuna plastičnih vrećica godišnje, što odgovara oko 570 tona plastičnog otpada. Također smo svjesno odlučili da nećemo prodavati papirnate vrećice, jer je u procesu proizvodnje potrebno gotovo dvostruko više resursa nego u proizvodnji plastične vrećice. Drugi cilj je smanjenje ambalažnog otpada. Ovdje kontinuirano radimo na smanjenju broja vanjskog pakiranja i prelasku na ekološki prihvatljivije varijante. Pa tako za pakiranje naših proizvoda u internetskoj trgovini koristimo polipropilen (PP) - održivi materijal koji se može reciklirati i ekološki je prihvatljiv.

Očuvajte resurse

Od dobavljača do trgovine

Održivo djelovanje znači smanjenje potrošnje energije i materijala, korištenje boljih kemikalija ili izbjegavanje emisija.

Također kod naših dobavljača obraćamo pozornost na održivo upravljanje i poštivanje ekoloških standarda. 2015. godine smo u naš kodeks ponašanja dodali aspekt zaštite okoliša u kojem se naši dobavljači obvezuju smanjiti emisije ili utjecaje na okoliš u proizvodnom procesu.

Učinkovito djelovanje

Korak bliže zaštiti klime!

U Pariškom sporazumu Njemačka se obvezala da će do 2045. godine emisije CO2 učiniti klimatski neutralnima. Potpisivanjem Povelje o modnoj industriji obvezali smo se do 2030. godine smanjiti emisije CO2 uzrokovane našim poslovnim aktivnostima za 30%.

Rasvjeta u našim poslovnicama najveći je uzročnik CO2. Iz tog razloga, od 2015. godine sve naše novootvorene trgovine, obnovljene trgovine, naše sjedište i logistika opremljeni su LED rasvjetom, što nam je omogučilo smanjenje potrošnje električne energije za 11%. Nadalje, sve naše poslovnice opremili smo pametnim brojilima (inteligentna brojila električne energije) koja nam omogućuju transparentniju potrošnju električne energije, dajući nam bolji pregled potrošnje i poduzimajući odgovarajuće mjere uštede.

Kako bismo dodatno zaštitili svoj okoliš, ne koristimo zračni prijevoz za prijevoz naše robe iz Azije, već se oslanjamo na pomorski teret. Iako to znači da transport traje malo duže, emisija CO2 smanjena je za sedam puta.

Za prijevoz iz Turske koristimo intermodalni prijevoz. Ovdje se roba proizvedena u Turskoj prvo kamionom dovozi u luku u Istanbulu, gdje se zatim teretnim brodom prevozi preko Sredozemnog mora do sjevernotalijanskog lučkog grada Trsta. Odatle se teret ukrcava na vlak i vlakom prevozi do nas u Njemačku. Zadnjih 100 km do našeg centralnog skladišta u Bönenu roba se isporučuje kamionom.

Zajedno smo snažni

Naša članstva

Tekstilni savez s oko 135 članova iz različitih sektora, poput poslovanja, politike, civilnog društva, sindikata i standardnih organizacija, predani su poboljšanju uvjeta u globalnoj proizvodnji tekstila. Sretni smo što smo dio ove velike organizacije i doprinosimo poboljšanju društvenih, ekoloških i ekonomskih uvjeta duž opskrbnih lanaca tekstila.

Kao rezultat urušavanja zgrade Rana Plaza u Bangladešu, više od 200 međunarodnih tvrtki za odjeću i sindikata uspostavilo je „Sporazum o požaru i sigurnosti u zgradama”. KiK je bila druga njemačka tvrtka koja je potpisala ovaj sporazum, koji se brine za poboljšanu zaštitu od požara, električnu sigurnost i sigurnost zgrada u tvornicama. Svi potpisnici prijavili su Sporazumu svoje tvornice dobavljača u Bangladešu i obvezali se podržati ih praktično i financijski mjerama obnove. Cilj je poboljšati sigurnost na radu.

KiK je Sporazumu prijavio 190 tvornica. Sve tvornice pregledane su barem jednom. Dokumentirani nedostaci uklonjeni su u 70 posto slučajeva, a mjere saniranja uvelike su na rasporedu. Nijedna od Sporazumom zatvorenih tvornica nije proizvodila za KiK.

KiK je bio jedan od prvih članova koji je odobrio produženje Sporazuma do 2021. godine. Moraju se nastaviti aktivnosti kako bi se dovršile započete sanacijske mjere i ojačali socijalni dijalog i sloboda udruživanja. S novim Sporazumom, daljnji dobavljači u uzvodnom lancu tekstila mogu se također uključiti u mjere za poboljšanje sigurnosti zgrada.

Također u ophođenju s ljudima

Odgovorni

Sva područja našeg poduzetničkog djelovanja imaju utjecaj na ljude i okoliš. Preuzimamo odgovornost za naše zaposlenike koji su uključeni u proces proizvodnje naše robe. 

Osim toga, predani smo sigurnosti i zdravlju svih učesnika. 2017. godine objavili smo dokument o politici ljudskih prava. Time se obvezujemo poštivati ​​i promicati ljudska prava u našim poslovnim procesima i odnosima te pomoći u uklanjanju kršenja ljudskih prava.

Ovdje posebno vodimo kampanju protiv dječjeg rada, prisilnog rada, prekomjernog radnog vremena, spolno uvjetovanog nasilja, kao i mita i korupcije. Plaćanje minimalnih plaća, sloboda udruživanja i kolektivnog pregovaranja, sigurnost i zdravlje na radnom mjestu te poštivanje relevantnih ekoloških standarda također su nam važni.